Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου.(ή αλλιώς της ατέλειωτης καταστολής )

Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου.(ή αλλιώς της ατέλειωτης καταστολής)

      Στον καιρό της κρίσης και του μνημονίου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ από την μία έχουμε την ολοένα και μεγαλύτερη εξαθλίωση των μικρομεσαίων στρωμάτων, των εργαζομένων και της νεολαίας και από την άλλη  την εμφάνιση κινημάτων αλλά και την πολυσυζητημένη  «κοινωνική έκρηξη» που έρχεται.  Προκειμένου το κράτος να θωρακιστεί  και να καταστείλει  την οργή του κόσμου, ένα σωρό από μέτρα και νομοσχέδια εφαρμόζονται σταδιακά.  Ειδικά μετά την έκρηξη του Δεκέμβρη, όπου πολλοί μίλησαν για «εικόνες από το μέλλον» ,παρατηρούμε τον σχηματισμό νέων κατασταλτικών μηχανισμών είτε την διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων.

      Από την δημιουργία ευέλικτων ομάδων όπως η ομάδα Δ και ΔΙΑΣ οι οποίες εμβόλισαν επανειλημμένα διαδηλώσεις και οδήγησαν σε πολλούς τραυματισμούς μέχρι το άγριο χτύπημα διαδηλώσεων από τα ΜΑΤ ,τις δεκάδες συλλήψεις  και τις στημένες δίκες που ακολούθησαν.  Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παράλληλα με την στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας έχουμε και την αντίστοιχη αστυνομικοποίηση του στρατού. Έτσι, τον Δεκέμβρη του 08 είναι γνωστό ότι ο στρατός ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τυχόν επέμβαση στο κέντρο της Αθήνας αλλά και πολύ πρόσφατα έγινε μεγάλο θέμα η εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων του στρατού σε ρίψη δακρυγόνων και σε οδομαχίες(!).  Όλα αυτά βέβαια για την θωράκιση του κατασταλτικού οπλοστασίου του κράτους  και του κεφαλαίου ενάντια στον «εσωτερικό εχθρό».
      Αξίζει εδώ να κάνουμε και μία αναφορά στον νέο «τρομονόμο».  Μες στο κατακαλόκαιρο (26 Αυγούστου), σε μια μόνο συνεδρίαση, η κυβέρνηση ψήφισε τη δεύτερη τροποποίηση του τρομονόμου του 2001 (η πρώτη τροποποίηση έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2004), διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του έτσι ώστε οποιασδήποτε μορφής αντίσταση στο καθεστώς να θεωρείται τρομοκρατία. Ο συγκεκριμένος νόμος (3875/2010) έρχεται να χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική πράξη κακουργηματικού χαρακτήρα κάθε διαδήλωση, κατάληψη, φθορά ξένης περιουσίας, αδικήματα για τα οποία συχνά πυκνά παραπέμπονται συμμετέχοντες σε μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις. Μόνο που από δω και πέρα, αυτοί θα παραπέμπονται ως τρομοκράτες.. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ τις διατάξεις ψήφισε και η ΝΔ, ενώ το ΛΑΟΣ καταψήφισε γιατί ζητούσε ακόμα σκληρότερη αντιμετώπιση τόσο του 'εσωτερικού εχθρού' όσο και των μεταναστών.   Αποτελούν μία πρώιμη προετοιμασία της ολοκληρωτικής δημοκρατίας απέναντι στις διαφαινόμενες κοινωνικές εκρήξεις.
      Ανάμεσα στις  τροποποιήσεις στον τρομονόμο είναι  ότι ως «τρομοκρατική» οργάνωση ορίζεται πλέον και αυτή που συγκροτείται για να διαπράξει πλημμελήματα .Ακόμα,  με τον προηγούμενο «τρομονόμο» το δικαστήριο δεχόταν ανώνυμες μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά ήταν υποχρεωμένο να αποκαλύψει στον κατηγορούμενο το όνομα του μάρτυρα. H δυνατότητα αυτή πλέον αφαιρείται, διευκολύνοντας το έργο κατασκευασμένων μαρτύρων κατηγορίας από την αστυνομία να εξαλείψουν «τρομοκρατικά στοιχεία», αφού η αλλαγή αυτή μπορεί να στείλει σε πολυετείς καθείρξεις κατηγορούμενους για «τρομοκρατία» με βάση καταθέσεις ανθρώπων που δεν θα δουν ποτέ, ώστε να μπορούν να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς τους. Το μέτρο αυτό ξεπερνά και τον πιο σκληρό και αρρωστημένο ολοκληρωτισμό και «ξυπνά» άσχημες μνήμες με καταδότες και δοσίλογους από την γερμανική κατοχή. Επίσης με βάση τον νόμο του 2004  «δεν συνιστά τρομοκρατική πράξη η τέλεση ενός ή περισσότερων αδικημάτων αν αυτά εκδηλώνονται ως προσπάθεια εγκαθίδρυσης δημοκρατικού πολιτεύματος ή ως δράση υπέρ της ελευθερίας.». Η διάταξη αυτή ενώ θεωρητικά απέτρεπε τη δίωξη του φρονήματος και της ανοιχτής πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, ουσιαστικά όλα αυτά ετίθεντο στην κρίση του εκάστοτε δικαστηρίου, που θα μπορεί να δικάζει με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να υπάρχει το δικαίωμα έφεσης επί της πρωτόδικης απόφασης. Σήμερα, με την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου, καταργούνται ακόμα και τα προσχήματα. Στο τέλος δεν θα επιτρέπεται ούτε η διεξαγωγή πορειών και διαδηλώσεων με πρόφαση την «παρακώληση δημόσιων συγκοινωνιών»! Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι γίνεται λόγος για χούντα.
      Παράλληλα με τα παραπάνω, στο κομμάτι της καταστολής εντάσσεται και η διάλυση απεργιών με την βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ, στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και στην Ακρόπολη πρόσφατα που αποκλείστηκε από απλήρωτους συμβασιούχους. Επίσης και  η φασιστική τροπολογία για την καταστολή της απεργίας των φορτηγατζήδων όπου για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, κυβέρνηση μετατρέπει σε κακούργημα τη μη συμμόρφωση σε απόφαση επίταξης και την παρακώλυση συγκοινωνιών. Ας μην ξεχάσουμε ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης οδήγησε και στο άδικο θάνατο ενός από του απεργούς από χημικά των ΜΑΤ, ο οποίος κατέρρευσε στο νοσοκομείο.(είδηση που αποσιωπήθηκε πλήρως από τα ΜΜΕ).
      Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό καμερών στους δρόμους αλλά ειδικότερα στους χώρους εργασίας. Έτσι γύρω μας σχηματίζεται ένα σκηνικό όπου η πολιτική και κοινωνική δράση παρακολουθείται και άρα δε θα πρέπει να ξεφεύγει από τα δέοντα.  Ακόμα, χαρακτηριστικό πρόσφατο δείγμα των προθέσεων του υπουργείου παιδείας σε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. είναι η προσπάθεια «φακελώματος» των μαθητών που πραγματοποιούν καταλήψεις αυτή την περίοδο. Έτσι, σε διάφορα σχολεία της χώρας, ζητήθηκαν τα στοιχεία των «καταληψιών» μαθητών από τα τοπικά Α,Τ.. Παράλληλα με τα παραπάνω, αυξάνονται τα χτυπήματα σε μετανάστες από ακροδεξιά στοιχεία ,σε συνεργασία με δυνάμεις της αστυνομίας , σε διάφορες γειτονιές στην Αθήνα (πλ.Αττικής, Αγ.Παντελεήμωνας). Σε συνδυασμό με αυτά έρχεται και η νέα «κάρτα του πολίτη» που αποτελεί το επίσημο ηλεκτρονικό φακέλωμα made in EU. Έτσι κατά τις επιταγές της ΕΕ, ζηλεύοντας τα νομοσχέδια Berlusconi  για έλεγχο DNA στους μετανάστες θα αποκτήσουμε νέες ταυτότητες με μικροτσίπ που θα περιέχουν λεπτομερή στοιχεία όπως φορολογική ενημερότητα κ.α. (μήπως και πολιτικά φρονήματα;;). Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πρόσφατα το συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε ότι «κάθε αντικαπιταλιστική και γενικά κινηματική δράση θα θεωρείται εξτρεμιστική».
      Καταλήγοντας, γίνεται αντιληπτό ότι πέρα από τις απρόκλητες και πρωτοφανείς επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα, στην παιδεία και γενικότερα στα κεκτημένα πολλών αγώνων του παρελθόντος, γίνεται προσπάθεια καταστολής των ιδεών μας, των ατομικών ελευθεριών και των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας στην διαφωνία και στην διαμάχη με την κυρίαρχη πολιτική και  τους εκφραστές της. Οι μηχανισμοί του κράτους και του κεφαλαίου,  χρησιμοποιούν την καταστολή και την τρομοκρατία, προκειμένου να αποτρέψουν την λαϊκή οργή και τις αντιδράσεις της πληττόμενης πλειοψηφίας.
      Η απάντηση στην επίθεση μπορεί να δοθεί μόνο από το οργανωμένο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, διεκδικώντας από μηδενική βάση τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες που τείνουν να εξαφανιστούν. Καμία ανοχή στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία. Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω..

ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
Ριζοσπαστική Αριστερή Φωνή                    Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου