Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Εγκύκλιος του Υπ.Παιδείας για τα συγγράμματα

Πριν 1 χρόνο, η υπουργός παιδείας Διαμαντοπούλου εξήγγειλε με θαυμασμό την διανομή των συγγραμμάτων με το ηλεκτρονικό σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ, με το οποίο υποτίθεται ότι δεν θα υπάρχουν σπατάλες και θα γίνεται καλύτερα η διανομή. Όμως ο ΕΥΔΟΞΟΣ είναι μια εταιρεία που προήλθε απο σύμπραξη του δημόσιου με ιδιώτες. Το κράτος έχει πληρώσει τα συγγράμματα μέχρι το 2013 απο το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Μετά το 2013, όταν και τελειώνει η χρηματοδότηση, το μεν υπουργείο θα λέει ότι δεν είναι δικιά του ευθύνη η διανομή συγγραμμάτων αλλά του ΕΥΔΟΞΟΥ, ο δε ΕΥΔΟΞΟΣ θα ζητάει χρήματα για να δώσει βιβλία, είτε απο τα ιδρύματα συνολικά, είτε απο τον κάθε φοιτητή ξεχωριστά.

Στις 28/1/2011 στάλθηκε εγκύκλιος του υπ.Παιδείας σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με τίτλο «Εγκύκλιος σχετικά με την εφαρμογή της υπ' αριθμ. Φ.1/76244/Β3/30/30-6-2010(Β987) υπουργικής απόφασης» σύμφωνα με την οποία :
«Οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια των ΑΕΑ οφείλουν να περιλαμβάνουν στο συνολικό κατάλογο διδακτικών συγγραμμάτων (2) δύο ή περισσότερες διαζευκτικές επιλογές συγγραμμάτων για κάθε μάθημα, ενώ στην κάθε επιλογή πρέπει να περιλαμβάνεται ένα και μόνο διδακτικό εγχειρίδιο»

Τελικά η σπατάλη που ήθελε να πολεμήσει το υπουργείο Παιδείας είναι η διανομή συγγραμμάτων, αφού τώρα έρχεται να τα περιορίσει σε 1 τόμο ανα μάθημα, ενώ στο άμεσο μέλλον, το 2013 ή και πιο πριν, θα αναγκάσει τους φοιτητές να τα πληρώνουν όλα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ιστοσελίδα του ΕΥΔΟΞΟΥ, στην παρουσίαση των προτεινόμενων συγγραμμάτων, περιλαμβάνεται και η τιμή του βιβλίου.

Τα βιβλία που θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε απο του χρόνου
Αν αφήσουμε να ισχύσει η νέα εγκύκλιος, για τους φοιτητές του ΣΕΜΦΕ σημαίνει ότι σε 13 μαθήματα, όπου η μόνη επιλογή είναι δίτομο σύγγραμμα, θα αγοράσουμε το ένα, για να μπορούμε να καλύψουμε όλη την ύλη. Μερικά απο αυτά τα μαθήματα είναι Φυσική 1, Ιστορία των Επιστ.&της Τεχνολ., Αρχ.Παιδαγωγικής, Οπτική&Εργαστ., Φιλοσοφία της Φυσικής, Φιλοσοφία των Μαθηματικών, Δυναμική Συστημ.&Ταλαντώσεις, Ηλεκτρονικά&Εργαστ., Οικον.Αναλυση 3&4 κ.α..
Επιπλέον, υπάρχουν άλλα 15 μαθήματα όπου ανάμεσα στις επιλογές συγγραμμάτων είναι και δίτομα, και μάλιστα βιβλία που όλοι τα χρησιμοποιούμε στις σπουδές μας, έτσι αναγκαστικά ή θα αγοράζουμε και σε αυτά τον δεύτερο τόμο, ή θα επιλέγουμε συγγράμματα με έναν μόνο τόμο. Μερικά απο αυτά τα μαθήματα είναι Γεωμετρ.Τεχνικές Σχεδ., Μαθηματική Αναλ. 1&2, Μηχανική 2&3, Ηλεκτρομαγνητισμός 2, Φ.Σ.Υ., Ρευστομηχανική, Βάσεις Δεδομένων, Οικον.Αναλ.2, Πειρ.Αντοχή Υλικών κ.α.. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δικαίωμα στο περίφημο πολλαπλό σύγγραμμα θα έχουν μόνο όσοι έχουν λεφτά και να τα αγοράσουν, αφού όλοι οι άλλοι θα επιλέγουμε το βιβλίο που θα είναι ένας τόμος. Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούμε κάλυψη των εξόδων του 2ου τόμου απο το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά, αφού αυτό θα σημαίνει την μεταφορά του κόστους απο το κράτος στο ίδρυμα, και σε βάθος χρόνου την χρεωκοπία του ιδρύματος.

Όλα αυτά τα μέτρα, γίνονται στην προσπάθεια περικοπής κάθε φοιτητικής μέριμνας και υποχρέωσης προς τους φοιτητές απο την μεριά του Κράτους, και στην λογική ότι ο νέος φοιτητής χρειάζεται πακέτα δεξιοτήτων αντί για γνώση, e-reader που θα κατεβάζει τις σημειώσεις που του αρκούν(και θα ξεστραβώνεται!) αντί για άρτια επιστημονικά συγγραμματα. Είναι πολιτική επιλογή των κυβερνησεων να «κόβουν» λεφτά απο την παιδεία, την υγεία και αλλες κοινωνικές παροχές και να δίνονται για την αποπληρωμή του ληστρικού χρέους, καθώς και επιδοτήσεις σε τράπεζες και βιομηχάνους.
Πάγιο αίτημα μας είναι το ενιαίο σύγγραμμα, δηλαδή σε κάθε μάθημα να δίνονται όσα βιβλία χρειάζεται η διδασκαλία του μαθήματος, σε όλους τους φοιτητές

Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις, όλοι στις κινητοποιήσεις
για να μην περάσει το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου