Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Κυλυκείο: όταν τα κέρδη μπαίνουν πάνω απ' τις ανάγκες μας


            Τη Δευτέρα 19/3 ο φοιτητικός σύλλογος, ύστερα από απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κυλικείο της σχολής. Την ίδια ώρα που μειώνονται δραματικά οι μισθοί και περικόπτονται δραστικά κάθε είδους παροχές, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών- ιδιαίτερα οι συνάδελφοι από την επαρχία- αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα, ο επιχειρηματίας που λειτουργούσε το κυλικείο επέμενε να διατηρεί τις τιμές σε υψηλά επίπεδα υψηλότερα από αυτά που προβλέπει η σύμβαση που είχε υπογράψει.  Αίτημα του συλλόγου ήταν η υπεράσπιση των αναγκών μας για ποιοτική και φθηνή σίτιση. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση απαιτήσαμε να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων, τουλάχιστον στις μέγιστες τιμές που προβλέπει η σύμβαση του κυλικείου με το ΕΜΠ. Την ίδια ημέρα, ο ιδιοκτήτης του κυλικείου διέκοψε τη λειτουργία του οριστικά, χρησιμοποιώντας την κινητοποίηση σαν αφορμή και ουσιαστικά θέτοντας εκβιαστικά το δίλλημα, είτε να έχει το κέρδος που επιζητεί, είτε να διαλυθεί οποιαδήποτε παροχή στους φοιτητές και να απολυθούν οι εργαζόμενοι.
            Το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το αδιέξοδο που οδηγούν οι υπεργολαβίες στα ιδρύματα (κυλικεία ,καθαριότητα), αλλά και συνολικά η λογική που βάζει το κέρδος και τοελάχιστο κόστοςπάνω από την ικανοποίηση των αναγκών των φοιτητών και των εργαζομένων μέσα σε αυτά. Τη στιγμή που οι προϋπολογισμοί των Πανεπιστημίων έχουν μειωθεί στο 50%, το ΕΜΠ δέχτηκε, σύμφωνα με το PSI, το κούρεμα κατά 75% των χρημάτων που του χρωστούσε το δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση χαρίζει  τεράστια ποσά στις τράπεζες. Ταυτόχρονα  προσπαθούν  να επιβάλλουν με το νόμο-Διαμαντοπούλου την διάλυση της φοιτητικής μέριμνας (συγγράμματα, σίτιση, στέγαση) και το Πολυτεχνείο προχωράει σε απολύσεις και αναζητεί έσοδα από τα ενοίκια των κυλικείων αργότερα από τα δίδακτρα και τα ενοίκια στις εστίες).  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακριβά κυλικεία, χείριστες εργασιακές σχέσεις και κλείσιμο των κυλικείων με μια αυθαίρετη απόφαση των ιδιοκτητών, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες των φοιτητών και των εργαζομένων.
            Τη στιγμή που εξαπολύεται μια ανελέητη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών, στους εργαζόμενους και τη νεολαία, τη στιγμή που ο φοιτητής και ο κάθε εργαζόμενος ζορίζεται περισσότερο από ποτέ για να μπορέσει να επιβιώσει, δεν θα επιτρέψουμε οι ανάγκες μας να αντιμετωπίζονται σαν πεδίο κερδοφορίας. Η φοιτητική  μέριμνα, η υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν σπουδές, έστω και στο βαθμό που υπάρχει σήμερα, είναι κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος και πρέπει να παλέψουμε  προκειμένου κανένας φοιτητής να μη δίνει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του για να σπουδάσει. Μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, τις γενικές συνελεύσεις, το συντονισμό τους και τον κοινό αγώνα με τους εργαζομένους, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση και διεύρυνση της φοιτητικής μέριμνας, την κατάκτηση των σύγχρονων αναγκών μας σε εκπαίδευση και εργασία και την ανατροπή του μαύρου μετώπου συγκυβερνήσεων και ΕΕ που καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας.

  • Επαναπρόσληψη των εργαζομένων του κυλικείου της ΣΕΜΦΕ από το ΕΜΠ.
  • Κατάργηση των υπεργολαβιών στο ΕΜΠ.
  • Πέρασμα των κυλικείων στην κυριότητα του ΕΜΠ. Λειτουργία τους με δημόσια χρηματοδότηση, τιμές κόστους στα προϊόντα, εργαζόμενους με μόνιμες και αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και μισθούς.
  • Καμία κατάργηση της φοιτητικής μέριμνας. Δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, στέγαση, μεταφορές για όλους τους φοιτητές.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/3 ΣΤΙΣ 11.30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου