Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Καλωσόρισμα προς πρωτοετείς


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Κατ' αρχάς, συγχαρητήρια για την επιτυχία σας. Όλοι έχουμε καταβάλλει μεγάλο κόπο κι έχουμε κάνει προσωπικώς κι οικογενειακώς θυσίες για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε και να βγούμε πιο μορφωμένοι κι ανεξάρτητοι άνθρωποι, με περισσότερα να προσφέρουμε στην κοινωνία, με τη δουλειά μας και κάθε άλλο τρόπο προσφοράς μας, να στεκόμαστε γερά στα πόδια μας και να μη θαμπωνόμαστε από καμμία αυτόκλητη αυθεντία.

Δυστυχώς όμως, τίποτα από αυτά δεν είναι δεδομένο, καθώς ζούμε σ' έναν κόσμο που περιστρέφεται γύρω από τη δουλειά των πολλών για να τρώνε οι λίγοι, από την καταπίεση των εργαζομένων για να πλουτίζουν οι πλούσιοι. Όπου η παιδεία πουλιέται κι εγοράζεται κι οργανώνεται για να παράγει κέρδος και φτηνούς και φοβισμένους εργαζόμενους.

Κι ακόμα και την ίδια την πρόσβαση στην παιδεία, μας λένε πως πρέπει να τη θεωρούμε πολυτέλεια: να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν χρήματα γι ακριβά φροντιστήρια, όσοι έχουν χρήματα για ιδιωτικά πανεπιστήμια, όσοι έχουν χρήματα για τα βιβλία τους, όσοι έχουν χρήματα για να μπορούν να μείνουν μόνοι τους την ώρα που κλείνουν φοιτητικές εστίες, όσοι έχουν χρήματα για να μη διαγραφούν από τη σχολή επειδή εργάζονται ταυτόχρονα κι "αργούν" να τελειώσουν.

Κι όσοι δεν τα έχουν ήδη, ας βγούνε από τη σχολή με φοιτητικά δάνεια φορτωμένα στις πλάτες τους.

Χωρίς πτυχία και συναδέλφους, ο καθένας μόνος του με τον ατομικό "φάκελο προσόντων" του, απέναντι στον κάθε εργοδότη που θα του δείχνει 4-5 κατοστάρικα το πολύ μισθό από τη μία, και τις ουρές της ανεργίας (55% στους νέους 15-24) από την άλλη.

Αυτό είναι το όραμα των εχόντων και κατεχόντων για όλους εμάς!
Όλοι μαζί, συλλογικά θα το γκρεμίσουμε και θα πάρουμε το μέλλον στα χέρια μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου