Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Παλλαϊκή-αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17 Νοέμβρη

Ολοκληρώθηκε χθες μ' επιτυχία η πορεία της 17ης Νοεμβρίου.

Διαβάστε το σχετικό κείμενο >>

Παρά τις επιθυμίες διαφόρων, που έσπευσαν ν' αξιοποιήσουν τη μικρή μαζικότητα της προσυγκέντρωσης για προδικάσουν τη σχετική αποτυχία της πορείας.

Οι περίπου 50.000 διαδηλωτές της πορείας που από το κέντρο της Αθήνας, μέχρι την Αμερικανική Πρεσβεία δόνησε τον αέρα με συνθήματα κατά της λιτότητας και του ιμπεριαλισμού, υπέρ των κοινωνικών αγαθών, της ελευθερίας και του λαού.

Από τις 15:00 περίπου που ξεκίνησαν τα πρώτα κομμάτια της πορείας, επί τρεις και πλέον ώρες, κόσμος συνέρρεε σε μεγάλους αριθμούς, παρά τις χουντικού τύπου απαγορεύσεις κυκλοφορίας που επέβαλλε η κυβέρνηση.

Μιλάμε για μια ολόκληρη γραμμή του Μετρό πρακτικά κλειστή, τους κεντρικούς σταθμούς εκτός της Ομόνοιας εκτός λειτουργίας, μέχρι και μπλόκο της αστυνομίας στην Πατησίων που απαγόρευε τη διέλευση πεζών ώστε να μην πλησιάσουν την πορεία!

Παρ' όλα αυτά, και το κλίμα αόριστου φόβου που προσπαθούσε να σπείρει η κυβέρνηση, η πορεία ξεκίνησε και γιγαντώθηκε, με παλμό και σιγουριά.

Πρώτος σταθμός, η Αμερικανική Πρεσβεία, όπου εκφράζεται το αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό συναίσθημα που κάθε λαός πρέπει να έχει για να έχει καθαρό το μέτωπό του. Συμπυκνωμένα εκπεφρασμένο ενάντια στην πρεσβεία της χώρας που μέσα την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε τουλάχιστον πέντε κατακτητικού τύπου στρατιωτικές επεμβάσεις και πολέμους. Δείχνοντας πως γι αυτούς το αίμα των λαών δεν είναι παρά μελάνι για να χαράζουν σύνορα.

Δεύτερος σταθμός, η Ισραηλινή Πρεσβεία. Η Πρεσβεία του κράτους του οποίου η εξωτερική πολιτική είναι οι συνεχείς επιθέσεις στα γειτονικά κράτη, η εισβολές στα εδάφη του Λιβάνου, και το μεγαλύτερο και συνεχές έγλημά του είναι η γενοκτονία των Παλαιστινίων. Γενοκτονία της οποίας νέος γύρος άνοιξε αυτές τις μέρες, με τους νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Επειδή το Πολυτεχνείο δεν είναι μουσείο, η καταγγελία του ιμπεριαλισμού αποτυπώθηκε και πρακτικά με το γεγονός ότι η πορεία αποφάσισε να προχωρήσει μέχρι και την Ισραηλινή πρεσβεία για να καταγγείλει τους βομβαρδισμούς.

Επειδή όμως οι ισχυροί μετρούν κέρδη και ζημιές ενώ εμείς μιλάμε γι ανθρώπινες ζωές, με εντολή της Πρεσβείας του Ισραήλ και της κυβέρνησης, αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την πρόσβαση.

Επί πάνω από μια ώρα, μαζικά μπλοκ φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς έμειναν στο χώρο, απαιτώντας να περάσουν και να φτάσουν μέχρι την Ισραηλινή Πρεσβεία. Τελικά, οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν, και κατά σειρά τα μπλοκ Φοιτητικών Συλλόγων, Εργατικών Σωματείων, Αντικαλιταλιστικής Αριστεράς και ΚΚΕ πέρασαν και ολοκλήρωσαν την ογκώδη και δυνατή διαδήλωση.

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΔΕ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου