Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Φορολογικό γδάρσιμο των νέων, μαθητών, φοιτητών κι ανέργων!

Η συγκυβέρνηση των τραπεζιτών (και όχι μόνο), βρήκε και νέο τρόπο να ληστέψει το λαό για να χρυσώσει τις πιατέλες των πάσης φύσεων μεγαλοεργοδοτών, τραπεζιτών, κερδοσκόπων και δε συμμαζεύεται.

Αυτή τη φορά ξεκινώντας πιλοτικά τη φορολογία των νέων, μαθητών-φοιτητών-ανέργων, στη βάση του ό,τι... επιβίωσαν για πάνω από 18 συναπτά έτη!

Όχι, δεν υπερβάλλουμε στο ελάχιστο, ούτε προσπαθούμε να βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι, μ' ελεύθερες μεταφράσεις του "πνεύματος του νόμου" όπως ίσως κάποιοι βιαστούν να πουν.

Κι επειδή αγαπάμε τα στοιχεία, ας δούμε πώς ακριβώς έχει η υπόθεση:

Κατ' αρχάς, όλοι έχουμε εικόνα περίπου τί σημαίνει "προστατευόμενο μέλος" όσον αφορά τα φορολογικά για φοιτητές. Πολύ χονδρικά γι αρχή, όσο σπουδάζουμε και δεν έχουμε σοβαρό εισόδημα, θεωρείται πως δε φορολογούμαστε αυτοτελώς ως "προστατευόμενα μέλη".

Επίσης, κανένας μας δεν ήταν πρωτύτερα υποχρεωμένος να έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Ήταν μεν προαπαιτούμενο για πάρα πολλούς τύπους συναλλαγών, αλλά για ένα νέο σπουδαστή δεν υπήρχε καμμία τέτοια υποχρέωση. Αυτό σημαίνει πως κανένας νέος σπουδαστής δεν ήταν υποχρεωμένος να κάνει φορολογική δήλωση, μη έχοντας εργασία και εισόδημα.

Στάδιο πρώτο:
Με το νόμο 3427/2005, ορίστηκε στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 26 πως τα προστατευόμενα μέλη πρέπει να έχουν εισόδημα κάτω από 2.900€. Λίγο παρακάτω θα δούμε γιατί αυτό το σημείο είναι κομβικό στην υπόθεση.

Στάδιο δεύτερο:
Έρχεται ο νόμος 3842/2010. Στο πρώτο κεφάλαιο, άρθρο 16, παράγραφος 10, διαβάζουμε το εξής: 
θ) Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο
Δηλαδή ο κάθε πολίτης που κάνει φορολογική δήλωση, φορολογείται σε εισόδημα τουλάχιστον 3.000€, επειδή ζει! Δεν έχει σημασία η ανεργία ή το αν ένας νέος έχει καταφέρει να βρει έστω την πρώτη του δουλειά, το κράτος τον φορολογεί πάνω σε αυτά τα 3.000€ για τη "φορολογική δικαιοσύνη" και την "αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής" όπως λέει κι ο τίτλος του σχετικού κεφαλείου του νόμου. Ο οποίος νόμος, όλως τυχαίως έχει παρακάτω και κάτι φοροαπαλλαγές για ακίνητα πλοικτητριών εταιριών...

Στάδιο τρίτο:
Όπως θα παρατήρησε ο προσεκτικός αναγνώστης, ο νέος σπουδαστής που θα κάνει φορολογική δήλωση, θεωρείται αυτομάτως πως έχει εισόδημα 3.000€. Κι επειδή το φορολογικό σύστημα μιλάει με πραγματικούς αριθμούς, ισχύει πως 3.000 > 2.900. Πράγμα που σημαίνει πως αυτομάτως παύει να θεωρείται προστατευόμενο μέλος και φορολογείται ο ίδιος πάνω σε αυτό το εισόδημα, χωρίς να χρειάζεται καν να το έχει!

Στάδιο τέταρτο:
Μέχρι τώρα υπήρχε ο φερετζές του ότι μπορούσε να μη βγάλει κανείς ΑΦΜ μέχρι την πρώτη του δουλειά, πράγμα που πολλοί νέοι κάνουν, ειδικά τα τελευταία χρόνια που τα οικονομικά των οικογενειών τους στενεύουν όλο και περισσότερο.

ΑΜ ΔΕ!

Τελευταίο φρούτο στη διαδικασία είναι ο νόμος 4110/2013, με τον αθώο (για το θέμα που πραγματευόμαστε) τίτλο "Φόρος προστιθέμενης αξίας στις νέες οικοδομές, μεταβολές στη φορολογία κεφαλαίου και άλλες διατάξεις".

Στο άρθρο 8, παράγραφος 1, διαβάζουμε:
Κάθε φυσικό πρόσωπο [...] ανεξάρτητα από το αν υπόκειται ή όχι σε φόρο, έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας του
Πράγμα που σημαίνει πως κάθε ένας ανεξαιρέτως πολίτης από 18 ετών φορολογείται σε εισόδημα που υποτίθεται πως έχει, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την οικογένειά του!

Επισυνάπτουμε και τους σχετικούς νόμους για περεταίρω μελέτη:
1) Φόρος προστιθέμενης αξίας στις νέες οικοδομές, μεταβολές στη φορολογία κεφαλαίου και άλλες διατάξεις [3427/2005] - ΦΕΚ

2) Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις [3842/2010] - ΦΕΚ

3) Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις [4110/2013] - ΦΕΚ

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Κάθε μέρα γίνεται και σαφέστερο: όσο τους αφήνουμε να κυβερνούν για τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών και των τραπεζιτών, θα μας παίρνουν ό,τι έχουμε και δεν έχουμε για να τους ταΐζουν σε βάρος μας.

Η οργάνωση κι η πάλη είναι πλέον υλική ανάγκη επιβίωσης όσο και ελάχιστο όριο αξιοπρέπειας για τον κάθε ένα από εμάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου