Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Η βίζιτα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Όπως έχουμε ξαναπεί, τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα έρχονται συχνά από τον αστικό τύπο.

Ευκαιρία της παρούσας ανάρτησης, η επίσκεψη του Γεργκ Άσμουσεν, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Ο κύριος λόγος της επίσκεψης διαφημίστηκε πως ήταν συνεννοήσεις περί της εκτέλεσης του παρόντος μνημονίου, πιθανή μείωση των επιτοκίων προς την ΕΚΤ κι ευχολόγια γι "ανάπτυξη". Μια γρήγορη ματιά όμως σε όλα τα άρθρα που κάλυψαν τη συνάντηση του Άσμουσεν με το Σαμαρά και το Στουρνάρα δείχνει πως όλη η συζήτηση ήταν μια συρραφή γενικολογιών περί πιθανών μελλοντικών εξελίξεων.

Μεταξύ άλλων όμως, βρήκαμε κι ένα άρθρο, το οποίο αναδημοσιεύουμε, καθώς κατά τη γνώμη μας αποτελεί τον πραγματικό λόγο της επίσκεψης του Άσμουσεν στην Ελλάδα, δηλαδή η συνεννόηση κι οι πιθανές συμμαχίες μ' εγχώριους επιχειρηματίες:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Δείπνο με επιχειρηματίες και μενού τη ρευστότητα

Μία πρώτη εικόνα των προβλημάτων στον επιχειρηματικό στίβο πήρε ο κ. Ασμουσεν χθες το βράδυ σε δείπνο που διοργάνωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Γ. Ζανιάς, όχι με την τραπεζική του ιδιότητα, αλλά λόγω της προσωπικής φιλικής σχέσης του με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Κάτω από το χαμηλό φωτισμό του παραθαλάσσιου εστιατορίου «Ιθάκη» στη Βουλιαγμένη, χωρίς την παρουσία πολιτικών παραγόντων και σε στενό κύκλο εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, ο κ. Ασμουσεν άκουσε από «πρώτο χέρι» τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες επιχειρηματίες, που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη ύφεση.

Οι «εκλεκτοί» επιχειρηματίες που προσκλήθηκαν και παρευρέθησαν στο δείπνο, προέρχονται από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν οι Αλέκος Τουρκολιάς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Δημήτρης Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της «Alpha Bank», Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου «Μυτιληναίος», Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Chipita», Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «ΟΤΕ» και Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Costa Navarino».

Το κύριο πρόβλημα που ανέλυσαν οι επιχειρηματίες ήταν το ακριβό και δυσεύρετο χρήμα. Συζήτησαν για το αδιέξοδο που έχει φέρει η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας στην επιχειρηματικότητα, για τη μείωση του τζίρου, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας που δημιουργούν οι συνθήκες της ύφεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματίες είπαν ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα πιο σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, προκειμένου να ανασάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και να προσελκύσει η χώρα και ξένες.

Εξέφρασαν επίσης την άποψή τους για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η ανάκαμψη, με απώτερο στόχο την ανάπτυξη, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην οποία παίζει η «ραχοκοκαλιά» της πραγματικής οικονομίας, οι επιχειρήσεις. Σήμερα, ο κ. Ασμουσεν θα συναντήσει στελέχη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Imagine the City» (αναπτύσσει δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις σύγχρονες πόλεις), ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί ορφανοτροφείο το οποίο χορηγούν υπάλληλοι της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου