Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Το σχολείο-επιχείρηση είν' εδώ, ματσωμένο-δυνατό


Και ακόμα και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, έχει ως "πρώτη" προτεραιότητα το μαθητή και την απρόσκοπτη πρόσβασή του στα σχολικά βιβλία.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκλεισε τον ΟΕΔΒ, τον οργανισμό που τύπωνε όλα τα σχολικά βιβλία επί Διαμαντοπούλου. Τον οργανισμό που εξασφφάλιζε πως όλα τα βιβλία θα τυπωθούν στην ώρα τους, με κόστος περί τα 70 λεπτά του ευρώ ανά βιβλίο.

Σε πρώτη φάση, αυτή η υπόθεση οδήγησε στα γνωστά φιάσκα με τις φωτοτυπίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Το έχουμε πει αρκετές φορές κι αξίζει να το πούμε μια ακόμα: τέτοιες υποθέσεις δεν είναι απλές αδυναμίες ή λάθη ή ζητήματα παράλειψης οποιουδήποτε τύπου.

Είναι συνειδητά δημιουργημένες καταστάσεις. Τις έχουμε συναντήσει σε κάθε χώρα, σε κάθε περίπτωση που προετοιμάζεται ένας τομέας κοινωνικής παροχής για ιδιωτικοποίηση.

Σε πρώτη φάση αφήνεται να μαραζώσει και να φτάσει στα όρια διάλυσης λόγω έλλειψης κονδυλίων και προγραμματισμένης ολιγωρίας. Σε δεύτερη φάση, εμφανίζεται ως από μηχανής θεός ο ιδιώτης για να βάλει τα γκαφρά και να "σώσει" την κοινωνική παροχή, αρκεί να βγάζει και το κατιτίς του, καθώς έτσι είναι η "ελεύθερη αγορά". Κι άγιος ο θεός.

Ως προκατειλημμένοι κι άδικοι προς τους πάσης φύσεως επιχειρηματίες, ας αφήσουμε το μπλα-μπλα κι ας δούμε μια από τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολικά βιβλία (κι ας αναλογιστούμε γιατί προσπάθησαν προ ημερών να κάνουν προαιρετική ακόμα και τη δημοσιοποίηση τέτοιων αποφάσεων).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου